Skip to content

06 232 939 35

info@daklekkagesopgelost.nl

09:00 - 22:00

085 130 74 39

Hamburger
Close Icon
Informatiepagina

Plat dak

Het platte dak is een geliefd dak voor schuren, aanbouw, veranda’s, erkers en dakkapellen. Platte daken bieden mogelijkheden voor bijvoorbeeld een dakterras of daktuin. Toch worden de meeste platte daken in Nederland daarvoor niet gebruikt omdat dergelijk gebruik altijd vergunningsplichtig is (omgevingsvergunning).

De afwerking van een plat dak kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. Veel toegepaste afwerkingen zijn; bitumen, EPDM, PVC, zink en lood. Lood en zink worden veelal toegepast op kleinere daken, zoals dakkapellen en erkers. Grotere oppervlakken van bijvoorbeeld een aanbouw, schuur of veranda worden meestal bedekt met bitumen, EPDM of PVC.

Plat dak informatiepagina plat dak

Opbouw van een plat dak

Ondanks dat de afwerklaag kan verschillen is de opbouw van een plat dak altijd hetzelfde. Op de balkconstructie wordt dakbeschot aangebracht. Het dakbeschot zorgt voor een stevige en vlakke ondergrond. Dakbeschot wordt meestal uitgevoerd met zogeheten OSB-platen. OSB (Oriented Strand Board) is een plaatmateriaal wat bestaat uit houtschilvers welke door een bindmiddel (soort lijm) bij elkaar wordt gehouden. Voor dakbeschot is het aan te raden te kiezen voor OSB-platen met een minimale dikte van 18 millimeter. Deze minimale dikte is nodig om doorbuigen bij belasting te voorkomen.

Plat dak opbouw informatiepagina plat dak

Om regenwater op het plat dak op een gereguleerde wijze af te voeren is het nodig om een opstaande rand aan te brengen. Deze opstaande rand wordt uitgevoerd middels mastiekhoeken. Mastiekhoeken zijn driehoekige balken welke volledig langs de dakrand worden aangebracht.

Op de plaats waar de regenpijp moet komen wordt een doorvoer aangebracht. In enkele gevallen is het mogelijk om een onderuitloop aan te brengen (deze gaat loodrecht naar beneden door het dak heen), meestal wordt er gekozen voor een kiezelbak ook wel stadsuitloop genoemd. Belangrijk is om de uitloop te verzinken in het dakbeschot. Dit omdat water vanzelfsprekend van hoog naar laag loopt. Het is dus belangrijk om de uitloop op het laagste punt van het dak te situeren.

Nu de basis van het plat dak klaar is, kan gekozen worden voor een afwerking van; bitumen, EPDM, PVC, zink of lood.

Plat dak met bitumen:

De bitumen dakbedekking is een dakbedekking bestaande uit rubberachtig materiaal. Voor de bitumen kan worden aangebracht dient er eerst een onderlaag te worden geïnstalleerd. Deze onderlaag wordt middels isolatieplaatjes en nagels vastgezet op het dakbeschot. Vervolgens wordt een bitumenprimer aangebracht. Deze primer zorgt voor een goede hechting tussen de bitumen en de onderlaag.

Vervolgens wordt de bitumen aangebracht. Het aanbrengen van de bitumen gebeurd middels verhitting (brander). Hierbij wordt het rubber precies lang genoeg verhit en op de ondergrond gedrukt. De aansluitnaden hebben een geïntegreerde vloeistrook. Hierdoor kan de bitumen uitvloeien. Een goede uitvloeinaad is enkele millimeters breed.

Tot slot worden de kantstroken aangebracht. Ook deze kantstroken worden middels een brander verhit en vervolgens met een handwals aangedrukt.

De huidige bitumen zijn voorzien van een leislag deze leislag beschermd de bitumen tegen UV-straling en zorgt voor een langere levensduur van de bitumen. Doordat bitumen een relatief dikke dakbedekking is.

Plat dak met EPDM of PVC:

EPDM en PVC op een plat dak betreft beide een folie. Het verschil tussen beide is dat EPDM wordt verlijmd en PVC op de naden wordt gelast. Beide dakbedekkingen zijn kwetsbaar door de minimale dikte van het materiaal. EPDM minder dan 1 millimeter en PVC afhankelijk van kwaliteit 1 tot 1,5 millimeter. Door de dunheid van het materiaal zorgt dit wel voor een extreem lichte dakbedekking en kan deze dakbedekking door zijn minimale belasting op vrijwel ieder dak worden aangebracht.

Plat dak met lood:

Zoals eerder al benoemd is de afwerking van een plat dak met lood (in Nederland) de minst voorkomende uit de besproken plat dak afwerkingen. Het loden platte dak, wordt dan ook slechts toegepast op kleine daken. Denk hierbij aan een klein afdakje boven de voordeur, erker of een kleine dakkapel. Een loodafwerking op een plat dak dient altijd minimaal te worden uitgevoerd met 30 ponds bladlood. 30 ponds bladlood is te herkennen aan de zwarte sticker. 30 ponds bladlood heeft een dikte van 2.64 mm.

Het bladlood voor een loden dak wordt aangebracht, in vorm gezet en geklopt / gedreven in de juiste vorm. De aansluitnaden worden gesoldeerd. Solderen van lood gebeurd middels een tinsoldering.

Zoals bij iedere loodafwerking is het belangrijk om direct na het aanbrengen van loodwerk het loodwerk te patineren met patineerolie. Patineerolie zorgt ervoor dat over het lood een egale oxidatielaag ontstaat en voorkomt streepvorming en vreemde kleurpatronen. De oxidatielaag beschermd het lood en zorgt voor de lange levensduur.

Plat dak met zink:

Ook zink wordt veelal slechts toegepast op kleinere daken, afdakjes, erkers en dakkapellen. Het zinkwerk wordt geleverd als plaat of op rol. Aan te bevelen is een minimale dikte van 1,0 mm. Het zinkwerk wordt gezet in de vorm van het dak, de randen worden veelal afgewerkt met een kraal.

De aansluitnaden van een plat dak met zink worden door een soldering aan elkaar gehecht. Ook zink wordt gesoldeerd met tinsoldeer.

Neem contact met ons op!

Advies of meer informatie nodig?

Onze experts staan voor u klaar. Ontvang gratis advies of meer informatie over uw specifieke situatie!