Nokvorsten
- Home >
- Informatie >
- Nokvorsten
Informatiepagina
Nokvorsten
Wanneer uw woning of object voorzien is van een pannendek, dan zijn de nokvorsten een belangrijke schakel. De nokvorsten bevinden zich zoals de naam al zegt op de nok. De nokvorsten verbinden de verschillende dakvlakken en creëren zo een waterdicht pannendek. Nokvorsten zijn er in verschillende vormen en maten. Bij sommige dakpantypes horen specifieke nokvorsten. De bekendste types nokvorsten zijn; de halfronde vorst, deze past op vrijwel ieder keramisch pannendek en de schubvorst past op vrijwel ieder betonpannendek. Een specifieke nokvorst is bijvoorbeeld de ezelsrug, deze kom je veelal tegen op een Tuille du Nord pannendek.
Hoofdzakelijk kunnen we onderscheid maken tussen een tweetal type nokken, ventilerende nokken en gemetselde nokken.


Opbouw ventilerende nok
In de huidgie bouw is de meest toegepaste vorm van de nok, de geventileerde nok. Een ventilerende nok, is een vast onderdeel van een goed functionerend ventilerend pannendek. Dit is belangrijk om schimmelvorming door vochtophoping te voorkomen. De ventilerende nok is opgebouwd uit een ruiterbalk (ook wel nokbalk genoemd), deze rust in de ruitersteunen. De ruitersteunen zijn bevestigd op het knikpunt van de dakdragers.
Over de ruiterbalk zit een ruiterrol ook wel ondervorst genoemd bevestigd. De ruiterrol bestaat uit een dampopenfolie in het midden en aan beide zijden een gekartelde licht metalen rand, voorzien van een kleeflaag. Deze kleeflaag zorgt voor een verbinding aan de bovenste rij dakpannen. Eventueel vocht wat door wind onder de nok terecht komt wordt door de ruiterrol (ondervorst) opgevangen en teruggevoerd. Door de damopen middenstrook kan het dak toch ventileren / ademen. Met ventileren wordt bedoeld dat er een luchtstroom kan plaatsvinden, waardoor vocht kan verdampen, terechtkomt in de lucht welke door de ventilerende constructie kan wisselen met verse lucht.
De ruiterbalk voorzien van ruiterrol wordt vervolgens afgewerkt met nokvorsten. De nokvorsten worden vastgezet met klokschroeven. Deze schroeven zijn voorzien van een EPDM-afdichtingsring zodat er geen water door het schroefgat kan komen.
Opbouw gemetselde nok
De gemetselde nok is de traditionele manier van het aanbrengen van de nok. Deze opbouw van de nok komt nog veelvuldig voor op monumentale panden, stadsbepalende aanzichten en de oudere pannendaken.
Bij de gemetselde nok is in tegenstelling toy de geventileerde nok, geen ruiterbalk aanwezig. De gemetselde nok wordt middels metselspecie bevestigd. Hierbij wordt metselspecie aangebracht op de bovenzijde van de bovenste dakpan, aan beide zijden van de nok. De nokvorst wordt vervolgens in de specie gelegd en aan beide zijden glad afgestreken.
Tegenwoordig wordt in plaats van metselspecie veelvuldig Flexim dakmortel toegepast om een gemetselde nok aan te brengen.


Bijzondere hulpstukken
Dankzij de ontwikkelingen zijn er tegenwoordig veel hulpstukken beschikbaar.
Begin- en eindvorst: Voor vrijstaande en hoekwoningen is er de begin- en eindvorst. Bij dit hulpstuk is één zijde gesloten, waardoor nestelende vogels en ongewenst vocht wordt geweerd.
Broekstuk: Voor het waterdicht afwerken van 3 kruisende nokken op verschillende dakvlakken is er het broekstuk.
Vorstenhoed: Voor 4 samenkomende nokken, in het geval van een puntdak is er de vorstenhoed, deze is aanvullend af te werken met bijvoorbeeld een pilon.
Neem contact met ons op!
Advies of meer informatie nodig?
Onze experts staan voor u klaar. Ontvang gratis advies of meer informatie over uw specifieke situatie!