Loodafwerkingen
- Home >
- Informatie >
- Loodafwerkingen
Informatiepagina
Loodafwerkingen
Een eeuwenoude en zeer betrouwbare wijze om een constructie waterdicht af te werken is en blijft lood. Lood heeft zich in de loop der jaren meer dan eens bewezen als betrouwbaar materiaal en wordt al sinds jaar en dag toegepast.
Afhankelijk van de plaats waar het lood wordt aangebracht, is iedere loodconstructie een naam toegewezen. daklood, gevellood, loodloketten, kozijnlood, dakraamlood en schoorsteenlood. Ook op andere plaatsen op het dak en in de gevel kunnen loodafwerkingen aanwezig zijn. Het principe is echter hetzelfde.

Aanbrengen loodafwerkingen
Conform het bouwbesluit is in principe het aanbrengen van een loodconstructie 40 tot 60 mm in het metselwerk voldoende om een waterdichte constructie te creëren.
De beste methode blijft echter om lood, zoals het ook bij de bouw gebeurd, om het lood aan te brengen tot in de spouwmuur. Hierbij wordt al het doorslaand vocht opgevangen en buiten de constructie afgevoerd. Het is aan te raden om zeker in het geval dat een gevel of metselwerk belast wordt door wind in combinatie met regen om het lood tot in de spouw te plaatsen. Zeker in kuststreken is het van belang om deze vuistregel te volgen.
In het geval van enkelsteens muren, dit komt bijna alleen voor bij oude panden en monumenten / beschermde stadsaanzichten. In deze gevallen volstaat het om het loodwerk slechts 40 tot 60 mm in het metselwerk te plaatsen. Het metselwerk van deze panden bestaat veelal uit metselwerk wat weinig tot geen water opneemt. Het is vaak wel aan te bevelen om in voorkomende gevallen de gevel te impregneren.
Verschillende soorten loodafwerkingen
Daklood en trapsgewijs lood:
Daklood is het lood in de aansluiting van een veelal plat dak, naar de gevel van de woning of het pand. Ook bij een hellend dak komt daklood voor. Bij een hellend dak is het daklood uitgevoerd met loodloketten en een zogeheten goot. Deze vorm van daklood wordt ook wel trapsgewijs daklood genoemd.
Kozijnlood:
Kozijnlood wordt zoals de naam al zegt toegepast boven kozijnen, dit loodwerk vangt het vocht uit het metselwerk (de stenen) op en beschermd het houtwerk van het kozijn tegen vocht en de gevolgen van vocht, zoals houtrot.
Dakraamlood:
Het lood onder een dakraam wordt normaliter uitgevoerd in een geribbelde variant. Dit loodwerk, wat door zijn ribbels eenvoudig in de vorm van de dakpannen te drukken is, zorgt voor een waterdichte aansluiting tussen het dakraam en de dakbedekking.
Loodloketten:
Loodloketten worden in de volksmond ook wel trapsgewijs lood genoemd. Dit lood komt veelal voor tegen de gevel en bij schoortenen op een hellend dak. Belangrijk is hierbij dat de loketten voldoende overlap hebben om regen in combinatie met wind voldoende op te kunnen vangen en de waterdichte constructie in stand te houden.
Neem contact met ons op!
Advies of meer informatie nodig?
Onze experts staan voor u klaar. Ontvang gratis advies of meer informatie over uw specifieke situatie!