Skip to content

06 232 939 35

info@daklekkagesopgelost.nl

09:00 - 22:00

085 130 74 39

Hamburger
Close Icon

Informatiepagina

Dakkapel

Een veelvoorkomende en relatief eenvoudige manier om meer ruimte te creëren in een bestaand object is het aanbrengen van een dakkapel. De dakkapel is al een eeuwenoude methode en vergelijkende modellen worden al teruggevonden in bouwwerken uit de middeleeuwen. In de Franse architectuur zijn dakkapellen veelvuldig toegepast en tot de dag van vandaag komen dakkapel veelvuldig voor op objecten met hellende daken. Dit komt mede doordat een dakkapel veelal vergunningsvrij te plaatsen is.

Dakkapel informatiepagina dakkapel

Opbouw van een dakkapel

Een dakkapel is op te delen in een aantal verschillende elementen. De constructie wordt veelal onderdeel gemaakt van de bestaande draagconstructie van het pand of object. De voorzijde van de dakkapel bestaat hoofdzakelijk uit een kozijn, voorzien van glaswerk. De zijkanten van de dakkapel, ook wel zijwangen genoemd, de dakrandafwerking, het loodwerk, hemelwaterafvoer en het dak.

Zijwangen dakkapel:

De zijwangen van een dakkapel is de zichtbare zijkant van de dakkapel en dekt de isolatielaag tussen de binnen- en buitenafwerking af. De zijwangen zijn de laatste decennium veelal voorzien van trespa, hout, maar ook metselwerk komt voor. Tegenwoordig zien we meer veredeld kunststof als afwerking voor de zijwangen. Denk hierbij aan Keralit en Unipanel. Een goede afwerking van de zijwangen is essentieel om de constructie, het isolatiemateriaal maar ook zeker de afwerklaag aan de binnenzijde te beschermen tegen vocht en weersinvloeden.

Loodwerk dakkapel:

Het loodwerk rondom de dakkapel is ontzettend belangrijk om een waterdichte constructie tussen de dakkapel en de bestaande dakbedekking te garanderen.

Dak van dakkapel:

Het dak van de dakkapel, is uiteraard belangrijk om de dakkapel van boven te beschermen tegen water een weersinvloeden. Het dak kan op verschillende manieren zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan; zink, bitumen, EPDM, PVC, dakpannen en in Nederland zelden voorkomend lood.

Ondanks dat de materialen qua afwerking ieder hun eigen voor- en nadelen hebben is de opbouw van het dak doorgaans hetzelfde. In het geval van zink, bitumen, EPDM, PVC en lood is er op de balkenconstructie dakbeschot aanwezig. Rondom een opstaande rand onderbroken door een uitloop.

In het geval dat het pannendek boven de dakkapel is doorgetrokken is vanzelfsprekend dezelfde constructie als onder de rest van het pannendek ook doorgetrokken.

Dakrandafwerking dakkapel:

De dakrandafwerking is grofweg onder te verdelen in twee categorieën; de aansluiting op het dak en de boeidelen. De aansluiting op het dak wordt veelal uitgevoerd middels een daktrim (aluminium) of een deklijst (veelal zink).

De boeidelen ook wel dakrandpanelen genoemd, werden in de afgelopen decennium uitgevoerd middels trespa of hout. Tegenwoordig worden voor deze onderdelen ook veelal veredelde kunststoffen als Keralit en Unipanelen toegepast.

Hemelwaterafvoer dakkapel:

Het regenwater wat door het dak wordt opgevangen moet uiteraard ook worden afgevoerd. Uitgangspunt hierbij is altijd; hoe sneller, hoe beter. Hoe langer water wordt vastgehouden, hoe eerder het een, ongewenste weg naar beneden vind.

Het water wordt dan ook via een uitloop van het dak geleid. Aan deze uitloop is in sommige gevallen een regenpijp verbonden.

In het geval van een pannendek is de voorzijde van de dakkapel veelal voorzien van een dakgoot, deze dakgoot beschermd het kozijnwerk tegen de grote hoeveelheden water en draagt bij aan een langere levensduur van het schilderwerk van het kozijn en de dakkapel.

Neem contact met ons op!

Advies of meer informatie nodig?

Onze experts staan voor u klaar. Ontvang gratis advies of meer informatie over uw specifieke situatie!